O nas

 

Odkar pomnimo, plešemo. Od leta 2000 skupaj. Velikokrat smo sanjarili o tem, da bomo nekoč vodili svojo plesno šolo. Tako, res kul plesno šolo, ki ima spodaj kafič z dušo, zgoraj plesne studie, v kleti pa teater. O tem smo se pogovarjali vedno znova, a pri tem smo imeli zmeraj občutek, da zidamo gradove v oblakih. Takrat nihče izmed nas ni verjel, da bo to kdaj mogoče.

Leta 2007 je nekaj naključij uresničilo naše sanje. No, če odštejemo kafič, teater in velik plesni studio; imamo pa tri ravno pravšnje, ljubke, kreativnosti in dobrega počutja polne plesne dvoranice. Z veliko vneme in z dvema gorečima željama: da nudimo kakovostne plesne klase in ustvarjamo lastne predstave, smo pričeli.

Biti umetnik, danes pomeni utapljanje v birokraciji, borbo za čas, ko lahko ustvarjamo in preštevanje fičnikov, ki nikoli ne bodo predstavljali več kot komaj dovolj. A skoraj vsak dan si rečemo: "Prijatelji, uresničili smo si sanje. In vsak dan jih uresničimo vsaj nekaj posameznikom, ki želijo plesati." To smo mi. To je ekipa Centra plesa.

Poslanstvo


Naše poslanstvo je vzgajanje plesalcev z odprtimi očmi in telesi ter ustvarjanje spodbudnega okolja, v katerem imajo mladi umetniki možnost zoreti v osveščene posameznike, ki bodo morda nekoč temeljno prispevali k razvoju sodobne plesne scene.

Vrednote


Kakovostno izvajanje delavnic, ki jih vodijo izobraženi in izkušeni plesni pedagogi, dovršena plesna produkcija, prijazno, sproščeno in kreativno plesno okolje, možnost strokovnega svetovanja mladim ustvarjalcem, vzgajanje plesnega duha, spoštovanje soplesalcev in vseh, ki plesno ustvarjajo.

Tovarishia Dance Company

je nastala v hiši Centra plesa kot vrh izobraževanja v sodobnem plesu. Koreograf in umetniški vodja, Marko urbanek, sicer pedagog sodobnega plesa, izbira plesalce v svojo plesno kompanijo na klasih, ki jih poučuje in preko avdicij. Tovarishia ustvarja plesne predstave, performanse na prostem in plesne videe/filme.

Tovarishia je slovenska plesna kompanija, ki se posveča fizični in tehnični zahtevnosti sodobnega plesa, hkrati pa hoče in mora sporočati, izzivati, opominjati, spominjati, osvajati in predvsem ne puščati gledalcev hladnih.

Tovarishia je pojem zaupanja, skupnega razvoja in sprejemanja soplesalcev v vsej njihovi norosti. Tovarishio vodijo Tovarishi, ki so za to poklicani.

Umetniški vodja: Marko Urbanek

Plesalci: Maja Arzenšek, Ajda Pfifer, Jure Masten, Ana Germ, Paulina Šušek, Rebeka Hanžel, Katarina Rijavec, Katarina Barbara Kavčič, Tjaša Šramel, Amy Kennedy.


je prva slovenska pole dance skupina, ki se je razvila v hiši Centra plesa. Skoraj vsak dan v tednu se lahko udeležite izobraževalnih delavnic pole dance tehnike. Pandora se ukvarja tudi z odrsko produkcijo.

 

Heartbeat Hears the Beat.

je mednarodna umetniška platforma za gluhe, ki se je razvila v hiši Centra plesa. Združuje različne umetnike, ki pripravljajo umetniške delavnice, predstave, mednarodne izmenjave in festivale za mlade gluhe.Ustanovitelji društvaMarko Urbanek (dipl. plesalec in koreograf, samozaposlen v kulturi)

predsednik, umetniški vodja, oblikovalec, avtor glasbe; ustanovitelj Aerial Yoge Maribor

Maja Logar (gimn. maturantka)

ustanoviteljica, idejna in umetniška vodja ter producentka skupine Pandora - Art of pole

Maja Arzenšek (dr. medicine)

koordinatorka projektov

Ajda Pfifer (dipl. psihologinja)

podpredsednica, koordinatorka odrske produkcije, vodja projekta Heartbeat hears the beat

Zunanji sodelavci

Oblikovanje luči: Darijan Jaušnik

Snemanje: Studio Legen

Koproducenti: SNG Maribor, KID Kibla Maribor, MKC Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Društvo hedonističnih kreativcev, Zavod Udarnik, II. gimnazija Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Fundacija Sonda

Avtorska glasba: Sašo Sandič, Tomaž O. Rous, Žan Lebe

Fotografija: Jure Prizmič, Miha Sagadin, Boštjan Lah, Uroš Abram, Matic Ačko, Franc Gosak

Kostumografija: Mira Tancer, Nina Logar - Ninarozina, Maša Gračanič, Lea Pfifer

Scenografija: Nuša Katarina Murovec

Oblikovanje, ilustracija: Sanja Zamuda

Koreografija: Gregor Luštek, Vita Osojnik

Razno: Rene Puhar, Vid Valič, Željko Milovanovič