Aerial Yoga

ay logo.jpg
 

Nove brezplačne predstavitve!

  • v soboto, 28. 9. 2019 ob 10.00

  • v ponedeljek, 30. 9. 2019 ob 17.50

Za prijavo pišite na e-mail aerialyoga.mb@gmail.com

 

Aerial Yoga prihaja iz ZDA in je inovativna oblika telesne vadbe, pri kateri podaljšamo in razbremenimo hrbtenico, aktiviramo mišice celotnega telesa ter poskrbimo za dobro prekrvavitev, ravnotežje in koordinacijo. Z uporabo posebnega blaga (yoga hammock) lahkotno izvajamo različne pozicije iz področja joge in pilatesa ter zabavne rutine iz področja aerial plesa. Vadba je sproščujoča, krepilna in noro zabavna.

Na razvoj Aerial Yoge je močno vplivala popularnost akrobatskih skupin kot je Cirque de Soleil. Eden od pobudnikov za razvoj tovrstne joge je plesalec in koreograf Christopher Harrison, ustanovitelj plesnega gibanja Anti Gravity, ki je s svojo posebno obliko vadbe požel velik uspeh v ZDA in po Evropi. Sočasno so se razvijala tudi druga področja Aerial Yoge, nekatera usmerjena v tradicionalno jogo, druga bolj v aerial ples in akrobatiko. Ljudje po svetu se jih množično udeležujejo, saj so zabavne, sproščujoče in prinašajo mnoge pozitivne učinke, ne da bi zahtevale posebno jogijsko predznanje.

Vadba Aerial Yoge

Zanka iz blaga je vpeta v plezalno opremo, ki jo sestavljajo trakovi, vrvi in karabini. Takšna instalacija omogoča nastavljivo višino blaga glede na višino osebe, ki vadbo izvaja. Večina vaj se izvaja z zanko v višini bokov, kjer deluje kot nekakšna gugalnica, čeprav je pri izvajanju mnogih vaj pomembna prav umirjenost blaga, ko sedamo vanj. Večino vaj namreč pričenjamo v poziciji »svinčnica« (vrvica z utežjo za določanje navpične lege), kar nam omogoča, da zapustimo tla in se dvignemo v blago kar se da umirjeno.

Vaje bi lahko razvrstili po skupinah glede na položaj izvajanja. Ogrevalne vaje pričenjamo sede, leže in kleče na tleh, roki pa imamo v različnih prijemih vpletene v strnjeno blago. Počasi gradimo svojo pot navzgor, ko se postavimo pred ali za zanko in izvajamo vaje, pri katerih v blago polagamo tudi eno ali obe nogi ter vaje, kjer nam zanka daje podporo pod lopaticama. Sledijo vaje, kjer prvič zapustimo tla in podaljšamo hrbtenico v predklonu čez zanko in končno vaje, kjer blago širine treh metrov razprostremo in vanj sedemo. Prav ta pozicija pa je izhodišče za »inverzije« po katerih je Aerial Yoga najbolj znana. To so vaje, pri katerih medenico in stegna ovijemo v blago, zgornji del telesa pa spustimo v zaklon in končno v zelo prijetno veso, pri kateri se hrbtenica popolnoma sprosti in podaljša. Sledijo mnoge vaje, ki se izvajajo v zraku - najtežje v inverziji puščajo v zanki samo ramena, izvajamo pa tudi takšne, kjer pričenjamo stoje v zanki in se povzpnemo še višje.

Za lažje prehajanje med pozicijami nam služijo lahkotni premeti, pri katerih s pomočjo zanke ohranjamo nadzor nad telesom. Omogočajo nam, da posamezne naučene elemente povežemo v daljšo sekvenco, pri kateri povezano prehajamo med njimi in tako tudi zaplešemo. Obiskovalci še posebej obožujejo igrivi del vadbe, ker se lahko preizkusijo v različnih trikih in pozicijah, ki zahtevajo nekoliko več poguma.

Vadbo zaključimo s sproščanjem, ki daje nepozaben občutek. Ležemo v razprostrto blago, se prijetno zibamo in sprostimo prav vsak del našega telesa, medtem ko nas blago podpira.

Učinki Aerial Yoge

Zanka iz posebnega blaga (yoga hammock), ki je sposobna nositi težo 450 kg, pri vadbi daje oporo in omogoča vadbo pozicij, ki bi bile sicer precej težavne. Stoja na glavi, premet ali pozicija bojevnika postanejo mačji kašelj, pri izvajanju pa nehote razvijate moč celotnega telesa, začutite telesni center ter razvijate prostorsko inteligenco.

Raztezalne vaje so lahkotne in učinkovite, saj del telesne teže porazdelimo v blago. Z redno vadbo se telesna drža izboljša, saj se ojačajo tudi mišice, ki stabilizirajo telo, kar se odraža tudi pri vsakodnevnih opravilih ter pri izvajanju drugih telesnih vadb.

Kdor redno obiskuje vadbo Aerial Yoge, kmalu opazi pozitivne spremembe na svojem telesu, postane sposobnejši, okretnejši, ima več moči, njegovo telo pa je gibljivejše.

Aerial Yoga v Mariboru

Od novembra 2014 izvajamo program Aerial Yoge končno tudi v Mariboru na Centru plesa. Naši prostori se nahajajo na Tkalskem prehodu 7 (za Jurčičevo pasažo).

Program Aerial Yoge je zasnoval Marko Urbanek, akademski plesalec in koreograf, ki je na Salzburg Experimental Academy of Dance diplomiral iz sodobnega plesa, baleta in joge. Kot učitelj sodobnega plesa, baleta in joge deluje v Mariboru in Ljubljani že od leta 2006.

_DSC0591.jpg

Termini

 
 

Basic - primerno za začetnike, učenje osnov

Flow - primerno za nadaljevalce, vaje so povezane v neprekinjen tok, učenje sekvenc

Power - primerno za nadeljavalce, vaje so povezane v neprekinjen tok, učenje naprednejših trikov, flipov in sekvenc

Vadbo Aerial Yoge lahko pred rednim vpisom preizkusite. Za prijavo pišite na e-mail naslov aerialyoga.mb@gmail.com.

_DSC0790.jpg

Opozorila

Vadba Aerial Yoge in Aerial Silks ima veliko pozitivnih učinkov, vendar pa morajo pri vadbi inverzij (pozicij, obrnjenih na glavo) biti pozorne osebe z določenimi zdravstvenimi težavami.

Inverzije se odsvetujejo osebam, ki imajo glavkom, srčno popuščanje, visok ali nizek krvni pritisk, zgodovino srčne kapi, epilepsijo, težave z očmi ali težave s srednjim ušesom. Takšne osebe se morajo pred vadbo posvetovati z inštruktorjem in po potrebi povprašati tudi osebnega zdravnika o primernosti vadbe.

Inverzije se odsvetujejo tudi osebam nad 55 letom.

POMEMBNO!

Za vadbo Aerial Yoga oblečemo mehka oprijeta oblačila brez kovinskih ali ostrih delov (zadrge, neti, gumbi) in iz varnostnih razlogov odstranimo ves nakit (uhani, prstani, verižice, piercing). Oblečemo majico s kratkimi ali dolgimi rokavi (majice z naramnicami niso primerne).

Pri kombiniranju Aerial Yoge z ostalimi delavnicami, ki jih izvaja Center plesa, se za vsako dodatno delavnico obračuna popust.

Več o ostalih delavnicah in cenikih.

_DSC0612.jpg

Cenik in prijava

1x tedensko - 37 € / mesec (4 obiski po 90 minut)

2x tedensko - 59 € / mesec (8 obiskov po 90 minut)

Posamezni obisk - 15 € (90 minut)

Uvajalna ura - 15 € (60 minut)

Vpisnina - 5 € / leto

Vadbo Aerial Yoge lahko pred rednim vpisom preizkusite. Za prijavo pišite na e-mail naslov aerialyoga.mb@gmail.com.


Galerija